Miten menestytään MM-kilpailuissa ja Fin5-suunnistusviikolla?

MM-kilpailut herättävät kiinostusta Suomen lisäksi myös muissa maissa. Tapahtumasta kirjoitetaan paljon useissa eri julkaisuissa vuoden aikana. Saimme tällä viikolla pyynnön kilpailumaastojen karttapaloista. Samalla toimittaja esitti kysymyksiä julkaisua varten samaan maastoteemaan liittyen. Karttapalat vanhoista kartoista on nyt lähetetty. Tapahtumajohtaja Jari Kymäläinen kertoo menestyksen avainkohdista savolaisissa maastoissa.

Miten menestytään Kuopion MM-kilpailuissa ja mitalitaistelussa?

Saattaa vaikuttaa naiivilta sanoa, että voittajalla täytyy olla hyvät suunnistustaidot, vuoden paras fyysinen kunto ja kyky pitää hermot hallinnassa. Mutta Kuopion maastoissa erityisesti tärkeää on se, että kartat ovat ISOM-normin mukaisia. Tämä tarkoittaa, että urheilijoiden täytyy oppia perinteisistä suomalaisista kartoista poikkeavien karttojen lukemista, kuten Timo Joensuun ja Janne Weckmanin tuottamia karttoja. Jotkut kutsuvat näitä karttoja “norjalaisiksi”, ja tämä tyyli todella mahdollistaa, ellei jopa pakottaa, urheilijoita juoksemaan nopeammin. Mutta samalla heidän täytyy pitää aistinsa tarkkana niille piirteille, joita he havainnoivat juostessaan. Tietyllä tavalla se on osittain yksinkertaistettua suunnistusta, mutta perinteiset taidot, kuten juoksumatkan mittaaminen hallitsemassa suunnistustehtäviä, voivat olla erittäin arvokkaita.

Kun eksyy, on paljon vaikeampaa saada etumatkaa takaisin, joten henkinen hallinta suunnistustehtävissä täytyy olla täysin keskeytymätöntä. Älä anna ajatusten harhailla edes hetkeksi. Kartan ja oman tekemisen hallinnan menetys ei ole helposti anteeksiannettavaa.

Mainitsette “haastavat ja vaihteleva” maastot. Miksi valitsitte Kuopion keskustan liepeillä sijaitsevat, perinteiselle suomalaiselle maastolle vähemmän tyypilliset ja siten maksimaalisesti haastavat kaupunkimetsät kaikille finaaleille?

Itse asiassa uskomme, että kasvillisuuden sisältävät maastot ovat tyypillisiä suomalaiselle tai Pohjois-Savon metsälle. Tietyllä tavalla voimme jopa kutsua tätä klassiseksi suomalaiseksi maastoksi, jossa metsätyön merkkejä ei ole olemassa, vaikka se sijaitsee suuren aluekeskustan läheisyydessä. Kuopion läheiset metsät on osittain suojeltu ja ne on varmasti säästetty asukkaiden päivittäiseen virkistyskäyttöön. Ja kuten vanhoista Neulamäen kartoista näkyy, maastonmuodot todella antavat mahdollisuuden suunnittelijoille laatia reittejä, jotka ovat WOC-tason arvoisia. Tämä “koskematon” ja fyysisesti haastava maasto tarjoaa hienon elämyksen niin urheilijoille kuin katsojillekin. Viestin maasto on puolestaan hieman helpompi suunnistaa, mutta viestikilpailun teema on aina tarjota jännittävä tapahtuma faneille ja urheilijoille, jotka voivat kannustaa suosikkejaan ja päättää MM-viikon hienossa suunnistustapahtumassa.

Kuva: Ida Koivurinne Video; Annukka Linnainmaa

Samankaltaiset artikkelit