Minäkö suunnistamaan?
Minäkö suunnistamaan?
Olitpa sitten kokenut konkari tai vasta muutaman kerran maastoon mielinyt, sinullakin on mahdollisuus suunnistaa MM-kilpailumaastoissa. Tarjoamme Fin5-suunnistusviikolla kilpailusarjojen lisäksi mahdollisuuden kuntosuunnistukseen. Kuntosuunnistusmaksulla saat suunnistuselämyksen ja voit myös tulla katsomaan huippusuunnistajien menoa MM-kisa-areenalle.
Lähde rohkeasti mukaan!
Suunnistusratoja on kolmea eri tasoa: A, B ja C. Jokaiselta tasolta voi valita pidemmän tai lyhyemmän radan.
A-radat luovat varmasti riittävästi haastetta kokeneillekin konkareille.
B-radat sopivat lajia jo hieman harrastaneille. Sopivasti matkaa ja haastetta rastien löytymisessä.
C-radat taas sopivat aivan aloittelijoillekin ja lapsille.
Alla on muutamia vinkkejä ja ohjeita ensikertalaisille. Miksei myös kertauksena kokeneemmillekin suunnistajille.
Valmistautuminen
Mikäli mahdollista, käy paikkakunnallasi kevään / alkukesän aikana muutama kerta suunnistamassa. Tai voit kysyä paikallista suunnistuskouluakin käytäväksi. Tämä antaa hyvän pohjan lähteä kokeilemaan MM-maastoja. Kuntoa voi kohentaa pienellä lenkkeilyllä, jos haluaa metsässä pitää vähän enemmän vauhtia. Kävelytyylilläkin selviää radoista ja joskus pieni vauhdin pudotus saattaa tuoda paremman tuloksen kuin kova vauhti.
Eihän kuntosuunnistamaan tarvitse myöskään yksin lähteä. Porukassakin voi suunnistaa, joten voit kysyä myös kavereita mukaan.
Varusteet
Asuna käy ulkoliikuntaan sopiva asu. Etenkin metsäsuunnistukseen suosittelemme pitkälahkeisia housuja, koska ne suojaavat jalkoja pieniltä nirhaumilta ja myös ehkäisevät punkkien tarttumista. Toki suunnistukseen on olemassa myös ihan omia asujaan, mutta niitä ei ole välttämätöntä hankkia.
Jalkineiksi kannattaa valita vaikkapa polkujuoksulenkkarit. Toki tavallisilla lenkkareillakin pärjää, mutta pito on karkeakuvioisella pohjalla parempi. Varsinaiset suunnistuskengät eli nastarit ovat tietenkin parhaat, sillä pohjan nastoitus antaa askellukselle pitoa ja tukevuutta.
Kompassi on tarpeellinen varuste, jotta suunnassa kulkeminen ja kartan suuntaaminen onnistuvat paremmin. Perinteinen levykompassi lienee paremmin tunnettu, ja useammalla on siitä käyttökokemusta. Myös nk. peukalokompasseja käyttävät etenkin kilpasuunnistajat, mutta sen käyttö vaatii jo hieman harjaannusta.
Emit-kortti. Suunnistustapahtumissa Suomessa käytetään pääasiassa elektronista leimausta eli Emitiä. Se on pieni muovinen kortti, joka kulkee kätevästi suunnistajan mukana sormeen pujotettavan leveän kuminauhan ansiosta. Yleensä emitiä pidetään peukalossa, etusormessa tai pikkusormessa. Emit painetaan metsässä kullakin rastilla olevaan leimasimeen. Tällöin leimausaika rastitietoineen tallentuu sähköisesti kortille. Tiedot voidaan purkaa maalissa, jolloin jokainen saa oman tuloksensa. Tiedoista ovat luettavissa kokonaisajan lisäksi myös rastiväliajat. Väliajat ja tulokset löytyvät kisan jälkeen netistä. Jos et omista (tai saa lainaan) emitiä, sellainen on myös vuokrattavissa kuntosuunnistuksen infosta. HUOM. Maastoon lähtijällä on ehdottomasti oltava emit. Tällöin järjestäjä tietää, kuka on maastoon lähtenyt ja kuka sieltä on palannut.
Pieni kuntosuunnistussanasto
kuntorastit = kuntosuunnistustapahtuma, voidaan kutsua myös avoimiksi sarjoiksi
nastarit = Suunnistukseen tarkoitetut kengät, joiden pohjassa olevat tylpät nastat antavat pitoa askellukseen.
emit/emit-kortti = Elektroninen leimauslaite, jolla leimataan kaikilla rasteilla. Se tallentaa suorituksen tiedot, kuten rastiväliajat ja rastien koodit. Emit asetetaan leimasimeen pistepuoli alaspäin.
emit-nollaus = Ennen suoritusta emit-kortti täytyy nollata, jotta sieltä poistuvat aiemmat suoritustiedot. Niin kutsuttu nollaleimasin on samanlainen leimasin kuin rasteilla, mutta siinä vilkkuu valo. Kun suunnistaja asettaa emit-korttinsa nollaleimasimeen, valo vilkkuu. Se tarkoittaa, että emit toimii. Nollaaminen kestää noin viisi sekuntia (viisi valon välähdystä). Kun suunnistaja nostaa emitinsä pois nollaleimasimesta, suoritus alkaa ja ajanotto lähtee käyntiin.
leimasin = Jokaisella rastilla on leimasin, johon emit-kortti asetetaan. Näin rastilla käynti tallentuu kortille. Emitiä ei tarvitse painaa leimasinta vasten. Riittää, että emitin ja leimasimen asettaa yhteen kuin palapelin palaset. Leimaukseen tarvittava aika on noin yksi sekunti.
maalileimaus = Kun suunnistaja saapuu maaliin, hän leimaa emitinsä maaliviivalla olevaan leimasimeen. Ajanotto päättyy tähän leimaukseen.
leimantarkistus = Maalileimauksen jälkeen suunnistaja siirtyy leimantarkistukseen. Toimitsija ohjaa asettamaan emitin lukulaitteen päälle, jolloin suoritustiedot saadaan purettua. Toimitsija näkee, onko suunnistaja käynyt oikeilla rasteilla, ja vie suorituksen tuloksiin.
rastimääritteet = Taulukko kartan reunassa, jossa kerrotaan tarkempia tietoja suunnistusradan rasteista. Kuntosuunnistajalle tärkein tieto rastimääritteissä on rastikoodit.
rastikoodi = Jokaisella maastossa olevalla rastilla on oma koodi. Se on yleensä kaksi tai kolme numeroa. Suunnistajan täytyy katsoa rastimääritteistä, mikä on hänen oman rastinsa koodi. Näin hän tietää, että on oikealla rastilla. Maastossa on paljon rasteja, ja suunnistajan kartassa näkyvät vain hänen omat rastinsa.
siimari = Maastossa oleva muovinen, yleensä valkoinen, nauha. Se on pienimpien lasten kilparatoihin kuuluva nauha, joka auttaa lapsia suunnistamisessa olemalla ikään kuin ylimääräinen polku, jota pitkin varmasti pääsee jokaiselle rastille. Siimari näkyy lapsen kartassa, mutta se tekee ylimääräisiä lenkkejä, joita lapsi voi osatessaan oikoa.